duminică, 11 ianuarie 2009

OBIECTUL PROIECTULUI (productie)

1. Denumirea obiectivului proiectat

În acest proiect se stabilesc bazele teoretice ale proiectării unui centru de vinificaţie a strugurilor din soiul Reisling italian şi pentru obţinerea vinurilor albe seci cu denumire de origine controlată.

2. Capacitatea de producţie

Capacitatea de producţie este de 1000 tone struguri pe sezon.
Capacitatea de depozitare este de 500 tone.
Campania de vinificaţie dureaza 10 zile, cate 10 ore pe zi.

3. Profilul de producţie

Vinurile albe seci, sunt din ce în ce mai mult apreciate de consumatori, trebuie să se evidenţieze prin prospeţime şi fructuozitate, apropiată de cea din struguri. Vinurile albe au cea mai mare pondere în producţia viti-vinicolă a Romaniei, dar şi în lume. Se produc într-o gamă foarte variată : vinuri albe seci de consum curent, vinuri albe de calitate superioară, seci, demiseci, demidulci şi dulci; vinurile albe de calitate cu denumire de origine controlată şi trepte de calitate.
Consumatorii preferă tot mai mult vinurile albe de calitate cu tărie alcoolică cuprinsă între 10,5 – 12,5 % vol., culoarea alb-verzuie sau galben-pai, gustul răcoritor şi cu multă fructuozitate.
Tehnologia de producere a vinurilor albe este cea mai pretenţioasă, deoarece prelucrarea strugurilor trebuie să se realizeze într-un interval cât mai scurt de timp, contactul mustului cu aerul şi părţile solide ale strugurilor trebuie să fie cât mai redus posibil. Orice defect tehnologic cât de mic se evidenţiază în calitatea vinurilor albe, îndeosebi culoarea şi gustul.
Prepararea vinurilor albe implică o stăpânire perfectă a tehnologiei de fabricare şi cunoaşterea amănunţită a proceselor biochimice şi fizico-chimice ce se produc în vin, ca urmare a epocii în care se face culesul strugurilor, a calităţii strugurilor, a modului de preparare şi limpezire a mustului, şi a conducerii procesului de fermentare. Vinurile albe sunt fine, care îşi modifică atât calităţile gustative, cât şi culoarea la cele mai mici abateri de la tehnologia de preparare.
În categoria vinurilor albe seci avem două sortimente: vinuri albe superioare şi vinuri albe de consum curent. Pentru prepararea ambelor categorii se foloseşte aproape aceeaşi schemă tehnologică. Deosebirile constau în utilajele care compun schema, în caracteristicile fizico-chimice ale vinului şi calităţile organoleptice.
Conform normei interne, vinurile albe de consum curent au tăria alcoolică între 8,5-10,5% vol.alcool, în timp ce vinurile albe superioare au tăria cuprisă între 10-11,5 % vol.alcool. Aciditatea titrabilă exprimată în acid sulfuric este între 3-5 g/l acid sulfuric, iar aciditatea volatilă, exprimată tot în acid sulfuric variază pâna la maxim 0,8 g/l acid sulfuric. Conţinutul în extract sec variază între 14-17 g/l în general aceste vinuri conţin pâna la 3 g/l zaharuri nefermentescibile.
Deşi vinurile nu mai conţin zaharuri fermentescibile, pentru a le pune la adăpost de declanşarea unor fermentări secundare nedorite, se admite ca aceste vinuri să conţină pâna la 150 mg/l SO2 total, din care SO2 liber variază între 10-20 mg/l.
Elementele de bază în clasificarea acestor vinuri sunt calităţile organoleptice. Cand sunt tinere, aceste vinuri se deosebesc prin culoare şi aromă, iar când sunt vechi prin buchetul pronunţat şi caracteristic pe care îl capătă. Pentru vinurile albe seci de consum curent strugurii se culeg la coacerea tehnologică, în timp ce pentru obţinerea vinurilor seci superioare strugurii se culeg mai tarziu, când au o concentraţie mai mare în zahăr, iar în miez elementele de aromă s-au dezvoltat la maxim.


4. Justificarea necesităţii şi oportunităţii realizării producţiei proiectate

Datorită faptului că sondajele de opinie şi statisticele realizate în ultima perioadă de timp au arătat o creştere a cererii de vinuri albe de calitate superioară, atat pe piaţa internă cât şi cea externă, considerăm necesară realizarea unei producţii suplimentare.
Totodată considerăm că pentru început capacitatea de prelucrare a fabricii să fie de 1000 tone pe sezon, ca putând fi mărită ulterior dacă se va dovedi că acest lucru este necesar şi oportun.
Valoarea alimentară şi gustul plăcut al strugurilor şi vinului au facut ca viţa-de-vie să fie recunoscută şi folosită de foarte multă vreme, în ţara noastră via se cultivă pe o suprafaţă de 350000 ha. Viticultura în ţara noastră este orientată pentru producerea soiurilor de struguri pentru vin. Legea viei şi vinului stabileşte aceste orientări pentru fixarea anumitor soiuri de viţă-de-vie, pentru vinuri de consum curent, pentru vinuri superioare cu denumire de origine şi speciale, determinând aprofundarea lucrărilor de zonare şi microzonare a soiurilor.
Procesul de prelucrare a strugurilor este concentrat în intreprinderile de stat, care preiau pe bază de control sau liber recolta de la producător şi efectuiază în întregime procesul tehnologic de prelucrare a strugurilor în vederea obţinerii vinului, a condiţionării şi livrării acestuia. Industria vinului joacă un rol important prin valorificarea subproduselor de vinificaţie: tescovină, drojdia din care se extrag o seama de produse: alcool, acid citric, etc. Valoarea subproduselor de prelucrare se ridică la 25% din valoarea unei recolte anuale.

Niciun comentariu: